ΤΟ “ΜΥΣΤΗΡΙΟ” ΘΑΥΜΑ ΤΗΣ ΕΚΡΗΞΗΣ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΝΕΜΠΡΑΣΚΑ

Ακούμε συνέχεια για μυστήρια και αναρωτιόμαστε για κάποιες καταστάσεις, πως είναι δυνατόν να έχουν συμβεί. Πολλές φορές μάλιστα γινόμαστε μάρτυρες τέτοιων περιστατικών και συνήθως οι ακροατές μας, δεν μας πιστεύουν λόγω της φύσεως της κατάστασης. 

Μία τέτοια υπόθεση μυστηρίου λοιπόν, λαμβάνει χώρα στην Αμερική το 1950 και συγκεκριμένα στην πόλη Νεμπράσκα.

Την περίοδο εκείνη πολύ σημαντικό ρόλο είχε η οικογένεια και να πηγαίνουν όλοι μαζί συγκεκριμένη ώρα στην εκκλησία. Η λειτουργία ξεκινούσε στις 7:15 και δεν ήταν επιτρεπτό από κανέναν να καθυστερεί.  Αυτό ήταν κάτι που τηρούσαν όλες οι οικογένειες της Αμερικής.  

Μία μέρα λοιπόν  δεν ήταν ίδια όπως οι άλλες. Εκείνη την μέρα η εκκλησία πήρε φωτιά, ακριβώς στις 7:24. Το πιο φυσιολογικό θα ήταν να είναι νεκρές όλες οικογένειες. Η φωτιά προκλήθηκε από έκρηξη με γκάζι. Η έκρηξη ακούστηκε γύρω από τη Beatrice και προκάλεσε διακοπές ρεύματος σε όλη την πόλη. 

Το πιο τρελό όμως δεν ήταν το γιατί κάποιος να θέλει να σκοτώσει τόσες οικογένειες! Το πιο μυστήριο από όλα ήταν ότι όταν ψάχνανε για τους νεκρούς, δεν βρήκανε κανέναν. Βάση του υπολογισμού, τουλάχιστον 15 με 20 οικογένειες θα έπρεπε να βρίσκονται μέσα εκεί, όπως ήταν το καθιερωμένο. 

Όταν βρήκαν τις οικογένειες (ζωντανές ) στα σπίτια τους, όλοι είχαν μία αιτιολόγηση για τον λόγο που καθυστέρησαν. 

Ο πάστορας, η γυναίκα του και η κόρη του άργησαν γιατί το φόρεμα της κόρης ήταν λερωμένο και η γυναίκα σιδέρωνε ένα άλλο. Ο πάστορας είχε όντως ανάψει το φούρνο νωρίτερα το βράδυ και είχε επιστρέψει στο σπίτι.

H Rowena Vandegrift μία από τις κοπέλες που πήγαινε εκεί, σκέφτεται την έκρηξη της Βαπτιστικής Εκκλησίας στο West Side αλλά, δεν σκέφτεται τη φρίκη εκείνης της βραδιάς. Αντίθετα, θυμάται το υπέροχο συναίσθημα που είχε όταν έμαθε ότι κανείς δεν τραυματίστηκε. Η Rowena, η οποία τώρα ζει στη Wichita, Kan., είναι ένα από τα 15 μέλη της χορωδίας της εκκλησίας που εμφανίστηκαν στην εξάσκηση της χορωδίας αργά εκείνο το βράδυ, αποφεύγοντας μια έκρηξη φυσικού αερίου. «Ήταν ένα απόλυτο θαύμα», είπε η Rowena. «Είναι μια υπενθύμιση ότι ο Θεός μας προσέχει όλους». Είτε ήταν απλή σύμπτωση είτε θεϊκή παρέμβαση, η έκρηξη της 1ης Μαρτίου 1950 έχει τραβήξει την προσοχή σε εθνικό επίπεδο και εμφανίστηκε σε ένα επεισόδιο του «Unsolved Mysteries» το 1989. Στο “Unsolved Mysteries”, η Marilyn Paul Mitchell, μέλος της χορωδίας της οποίας η μητέρα ήταν η διευθύντρια της χορωδίας, είπε ότι τα μέλη ήταν πάντα άμεσα και έτοιμα να τραγουδήσουν μέχρι τις 7:25 μ.μ. Αλλά στις 7:27 μ.μ., όταν έγινε η έκρηξη, κανείς δεν ήταν εκεί.

Ο Μίτσελ, ο πιανίστας της χορωδίας, είχε προγραμματίσει να φτάσει 30 λεπτά νωρίτερα, αλλά αποκοιμήθηκε μετά το δείπνο, με αποτέλεσμα ο ίδιος και η μητέρα του να καθυστερήσουν. Ο ίδιος  είπε πως: «Η μητέρα περίμενε από όλους μας να είμαστε ακριβείς». «Τις περισσότερες φορές, όλοι ήταν εκεί στην ώρα τους. Δεν μπορώ να θυμηθώ κάποια στιγμή που κάποιος να αργούσε». Η Vandegrift και η αδερφή της άργησαν επειδή το αυτοκίνητό τους είχε χαλάσει και η εναλλακτική της διαδρομή άργησε να τους πάρει.

Δύο μαθητές λυκείου, που συνήθως πήγαιναν μαζί με ιππασία στην εξάσκηση της χορωδίας, καθυστέρησαν γιατί ο ένας έπρεπε να ακούσει το τέλος ενός ραδιοφωνικού προγράμματος. Επίσης ο Joyce Black, σύμφωνα με το “Unsolved Mysteries”, περίμενε μέχρι το τελευταίο δυνατό λεπτό πριν φύγει λόγω του κρύου καιρού.

Σε όλες τις οικογένειες είχε συμβεί κάτι στην πραγματικότητα και έτσι κανένας δεν κατάφερε να είναι στην ώρα του στην λειτουργία. 

Όλοι πιστεύουν πως είναι θαύμα αυτό που τους συνέβη και πως κάποια μυστήρια δύναμη ευθύνεται που όλοι βρισκόντουσαν στα σπίτια τους την στιγμή της έκρηξης.

Σουζάνα Μπάκα, Αρχισυντάκτρια

Τεύχος Mankind Απρίλιος 2022