Η ΠΙΟ ΣΚΟΤΕΙΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ
ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑΣ

Η Ελληνική Μυθολογία στην αναλογία της, για όποιον τη διαβάσει, εξαρχής θα καταλάβει δυο πράγματα. Πρώτον, ότι σχεδόν κανένας ήρωάς δεν έχει καλό τέλος, και δεύτερον ότι
στην κάθε ιστορία υπάρχει ένα κρυφός και φανερός συμβολισμός. Όμως, είναι μια ιστορία στην Ελληνική Μυθολογία, που είναι ιδιαίτερα σκοτεινή, και αυτή είναι η ιστορία του Θησέα.

Σε άλλο κείμενο μας, αναφερθήκαμε στο τραγικό τέλος που είχε ο Θησέας. Στο συγκεκριμένο κείμενο θα αναφερθούμε στο ποσό σκοτεινή είναι η συγκεκριμένη ιστορία. Δε θα κάνουμε λόγο στη γέννηση του Θησέα αλλά στα κατορθώματα του Αθηναίου ηρώα. Σύμφωνα με τον μύθο, το κατόρθωμα που ξεχωρίζει, είναι η θανάτωση του Μινωταύρου από τον Θησέα. Όμως, οι αντίπαλοι που εξολοθρεύει ο Θησέας έχουν ιδιαίτερα σκοτεινούς τρόπους τους οποίους σκοτώνουν τα θύματα τους. Ο πρώτος ληστής που σκότωσε ο Θησέας ήταν ο Περιφήτης στην Επίδαυρο, ο οποίος σκότωνε τα θύματα του με ένα μεγάλο ρόπαλο. Ο Θησέας του άρπαξε το ρόπαλο και τον θανάτωσε.

Στη συνέχεια, ο Θησέας αντιμετώπισε έναν αρκετά ψυχοπαθή άνθρωπο, τον Σίνη, που είχε το παρατσούκλι Πιτυοκάμπτης. Ο Σίνης παρέσυρε τα θύματα του και τα αιχμαλώτιζε δένοντας τα ποδιά τους σε δυο λυγισμένα πεύκα. Ο Θησέας κατάφερε να τον θανατώσει, με τον ίδιο τρομακτικό και φρικιαστικό τρόπο που σκότωνε και αυτός τα θύματα του, στον Ισθμό της Κορίνθου.
Επόμενος ήταν ο Σκιρίωνας, ο οποίος βρισκόταν στους σημερινούς Αγίους Θεοδώρους. Ο συγκεκριμένος ανάγκαζε του περαστικούς να του πλύνουν τα ποδιά και εκείνοι καθώς έσκυβαν, τους κλωτσούσε με αποτέλεσμα να πέσουν στον γκρεμό, όπου βρισκόταν μια τεράστια χελώνα που τους έτρωγε. Ο Θησέας κατάφερε να αποφύγει την κλωτσιά του Σκιρίωνα και να κατορθώσει να τον ρίξει στη γιγάντια χελώνα και να τον καταβροχθίσει. Έπειτα, ο Θησέας σκότωσε και τη χελώνα επειδή χρησιμοποίησε το κέλυφος της ως ασπίδα.

Ο επόμενος δολοφόνος που θα αντιμετώπιζε, ήταν ο Προκρούστης από την Ιερά Οδό. Ο συγκεκριμένος ληστής παρέσυρε τα θύματα του στην καλύβα του, τα έδενε στο κρεβάτι του
και για να ταιριάξουν με το μήκος του κρεβατιού του, με ένα πριόνι έκοβε τα ποδιά τους. Ο Θησέας κατάφερε να τον θανατώσει με τον ίδιο φρικαλέο τρόπο. Ο τελευταίος ληστής, ήταν ο Κεκρύονας στην Ελευσίνα, ο οποίος σκότωνε τα θύματα με εναγκαλισμό. Ο Θησέας μετά από μία δύσκολη μάχη κατάφερε να σκοτώσει τον Κεκρύονα. Βέβαια, αξίζει να σημειωθεί η μάχη με τον Μινώταυρο και τον Ταύρο της Κρήτης, όμως τα συγκεκριμένα πλάσματα ήταν τέρατα. Οι ληστές που αντιμετώπισε στον δρόμο για την Αθηνά ο Θησέας, μπορεί στην όψη να μην ήταν τέρατα, όμως οι μέθοδοι που χρησιμοποιούσαν για να σκοτώνουν τα θύματα τους ήταν απάνθρωπες, κάνοντας τη συγκεκριμένη ιστορία να δείχνει το ποσό βίαιος, παρανοϊκός και σχιζοφρενής μπορεί να γίνει ο ανθρώπινος νους, και ότι τις περισσότερες φορές το πιο επικίνδυνο τέρας δεν είναι αυτό που είναι άγριο στην όψη, αλλά αυτό που χαμογελά λαμπερά.

Γιώργος Μπίτζιος, Συντάκτης

Τεύχος Mankind Μάϊος 2022