Κάθε 1η Μαΐου, πριν την ανατολή του ηλίου, πολλές χιλιάδες μέλη της θρησκείας, που είναι γνωστή ως Κοιλάδα της Αυγής, συγκεντρώνονται σιωπηλά σε έναν ναό έξω από την πρωτεύουσα της Βραζιλίας, Μπραζίλια. Έρχονται από όλο τον κόσμο για να «συγχρονίσουν τις πνευματικές τους ενέργειες». Καθώς, οι πρώτες ακτίνες του ηλίου εμφανίζονται στον ορίζοντα, τα μέλη, με ρούχα που θυμίζουν παραμύθια, ψέλνουν τις προσωπικές τους «εκπομπές» – μια τελετουργική επίκληση κοσμικών δυνάμεων, που γεμίζει τον αέρα με ένα συλλογικό πνεύμα ευθυμίας- . Οι οπαδοί του Valley of the Dawn «χειραγωγούν» τις κοσμικές ενέργειες για να θεραπεύσουν τον εαυτό τους και τους άλλους. Περιγράφουν τους εαυτούς τους ως μέλη μιας πνευματικής φυλής που ονομάζεται Τζάγκουαρ, οι οποίοι είναι οι μετενσαρκωμένοι απόγονοι των εξαιρετικά προηγμένων εξωγήινων, που στάλθηκαν από τον Θεό πριν από περίπου 32.000 χρόνια, για να ξεκινήσουν την ανθρώπινη εξέλιξη. Κανονικά, η τελετή της Ημέρας του Indoctrinator, την 1η Μαΐου, προσελκύει Jaguar από όλο τον κόσμο, καθώς και θεατές και δημοσιογράφους. Το 2020, η τελετή αναβλήθηκε λόγω του κορωνοϊού, απογοητεύτηκαν μέλη, του Valley of the Dawn, τα οποία πιστεύουν ότι το πεδίο πνευματικής δύναμης τους θα μπορούσε πραγματικά να βοηθήσει σε αυτήν την παγκόσμια κρίση. Οι πεποιθήσεις της Κοιλάδας της Αυγής είναι φανταστικές, αλλά οι πρακτικές τους μπορεί να είναι λιγότερο αλλόκοτες από ό,τι έχουν συχνά προτείνει οι σαστισμένοι δημοσιογράφοι. Η υποτροφία μου για τις βραζιλιάνικες θρησκείες και η έρευνα στην Κοιλάδα της Αυγής διαπιστώνει ότι ορισμένα από τα τελετουργικά της ομάδας μιλούν άμεσα στη σκληρή πραγματικότητα του σύγχρονου κόσμου.

Jaguars παρελθόν και παρόν

Η Κοιλάδα της Αυγής, που ονομάζεται Vale do Amanhecer στα πορτογαλικά, είναι μία αναγνωρισμένη θρησκεία στη Βραζιλία. Έχει πάνω από 700 συνδεδεμένους ναούς σε όλο τον κόσμο και σχεδόν 139.000 εγγεγραμμένα μέλη.

Θεία Νέιβα

Σύμφωνα με το δόγμα Valley of the Dawn, οι Τζάγκουαρ ενέπνευσαν μερικά από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ανθρωπότητας, συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων πυραμίδων της αρχαίας Αιγύπτου και της Μεσοαμερικής, προτού τελικά απομακρυνθούν από την αποστολή τους. Η πνευματική τους φυλή επανενώθηκε στη Βραζιλία το 1964, από μία γυναίκα που ονομαζόταν θεία Νέιβα, η οποία προέβλεψε να τελειώσει ο κόσμος, όπως τον ξέρουμε, μέσα σε δεκαετίες. Η έρευνά μου δείχνει ότι τα μέλη του Valley of the Dawn είναι κυρίως Βραζιλιάνοι της μεσαίας και εργατικής τάξης, όλων των φυλών. Πολλοί ζουν στην πόλη που έχει μεγαλώσει γύρω από το Μητρικό Ναό. Άλλοι ταξιδεύουν εκεί για τελετές. Για να εξαγοράσουν το κακό κάρμα, που πιστεύουν ότι έχει συσσωρευτεί κατά τη διάρκεια των χιλιετιών, τα μέλη του Valley of the Dawn εκτελούν τελετουργίες πνευματοθεραπείας που ονομάζονται «trabalhos», ή έργα. Αυτά προσφέρονται στο κοινό στο Μητρικό Ναό σχεδόν 24 ώρες την ημέρα, 365 ημέρες το χρόνο. Στη Βραζιλία, η οποία έχει εκατοντάδες θρησκείες που βασίζονται στο πνεύμα, μια τέτοια θεραπεία είναι ευρέως αποδεκτή. Σύμφωνα με την ανθρωπολόγο Έμιλι Πιερίνι, η οποία έχει σπουδάσει πνευματική θεραπεία στην Κοιλάδα της Αυγής, χιλιάδες Βραζιλιάνοι που υποφέρουν από προβλήματα υγείας, ψυχικές ασθένειες, θλίψη ή εθισμό επισκέπτονται την Κοιλάδα της Αυγής κάθε μήνα για να απομακρύνουν τις αρνητικές πνευματικές επιρροές και να διοχετεύουν θεραπευτικές δυνάμεις. Οι περισσότεροι ασθενείς είχαν ανεπιτυχείς εμπειρίες, τόσο με τη δυτική ιατρική, όσο και με άλλες θρησκείες.

Ένα θεραπευτικό τελετουργικό στην Κοιλάδα της Αυγής, το Márcia Alves! Η Κοιλάδα της Αυγής έχει αναπτυχθεί σταθερά, μετά τον θάνατο του ιδρυτή το 1985, και έχει εξαπλωθεί από τη Βραζιλία στην Πορτογαλία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Αγγλία. Οι ξένοι συχνά απορρίπτουν την κοιλάδα ως λατρεία. Ένας δημοσιογράφος του BBC, που επισκέφτηκε την κοινότητα το 2012, την αποκάλεσε «καταφύγιο για χαμένες ψυχές». Αλλά η έρευνά μου προσφέρει μία εναλλακτική εξήγηση, για το γιατί μερικοί άνθρωποι μπορεί να βρουν την Κοιλάδα της Αυγής ελκυστική: Προσφέρει μία πιο προοδευτική, ισότιμη εκδοχή της νεοτερικότητας. Η Βραζιλία, με τα σκάνδαλα διαφθοράς και τις άγριες κοινωνικές ανισότητες, δεν ανταποκρίνεται πάντα στο σύνθημα «τάξη και πρόοδος», όπως αναγράφεται στην εθνική της σημαία. Δεν είναι η μόνη. Σε μεγάλο μέρος της Δύσης, η υπόσχεση ότι η νεοτερικότητα θα έφερνε υψηλότερα επίπεδα διαβίωσης, μεγαλύτερες προσωπικές ελευθερίες και μια πιο δίκαιη κοινωνία παραμένει σε μεγάλο βαθμό ανεκπλήρωτη.


Αντίθετα, ο 21ος αιώνας δημιούργησε θέσεις εργασίας με χαμηλούς μισθούς, με μικρή ασφάλεια και κρατικούς θεσμούς, που πολύ συχνά ωφελούν τους πλουσιότερους και ισχυρότερους. Ο ατομικισμός έχει αντικαταστήσει την κοινότητα, αφήνοντας τους ανθρώπους όλο και πιο απομονωμένους και μοναχικούς, και αυτό σημειώθηκε πριν από τον κορονοϊό και την κοινωνική απόσταση. Η Κοιλάδα της Αυγής, αντίθετα, προσφέρει μια συλλογική ζωή που τα μέλη βρίσκουν ευχάριστη. «Ζώντας το δόγμα, βλέπεις τι μπορείς να βελτιώσεις στη ζωή σου και πως μπορείς να επιδιορθώσεις τα λάθη του παρελθόντος», μου είπε ένα μέλος με το όνομα Ilza. «Βλέπεις τα αποτελέσματα της αφοσίωσής σου».

Προσευχή στο Μητρικό Ναό. Márcia Alves, απορρίπτοντας τις καπιταλιστικές αξίες, τα μέλη της Valley of the Dawn, αρνούνται να εργαστούν για χρήματα. Τα θεραπευτικά «trabalhos» προσφέρονται ελεύθερα ως έκφραση αγάπης άνευ όρων. Στη Βραζιλία, όπου η φτώχεια εμποδίζει πολλούς να ολοκληρώσουν την εκπαίδευσή τους, η Κοιλάδα της Αυγής έχει το δικό της εκπαιδευτικό σύστημα που βασίζεται στην αξία και όχι στα προνόμια.


Προσφέρει δωρεάν «μαθήματα» για την προσωπική ανάπτυξη, την ηθική συμπεριφορά και τη διαμεσολάβηση που διδάσκονται από εκπαιδευμένους εκπαιδευτές.

 

Γιώργος Τσιμίγκος, Συντάκτης

Τεύχος Mankind Ιούνιος 2022